HOMEPARTIJTEAMSTANDPUNTENCONTACTNIEUWS  
NieuwsPUUR NieuwsbrievenNieuwsbrief inschrijven
Noordwijk: het Aerdenhout van de Bollenstreek?16-11-2011
‘Wordt Noordwijk het Aerdenhout van de Bollenstreek?’ ‘En als we dat niet willen, hoe voorkomen we dan dat het zover komt?’ Deze vragen dienen als leidraad voor de openbare informatiebijeenkomst die de gemeenteraad van Noordwijk op donderdag 24 november a.s. houdt.

De discussie zal gaan over de concrete mogelijkheden om in Noordwijk koopwoningen voor een brede groep gegadigden betaalbaar te maken. De bijeenkomst vindt plaats in Hotel Royal, Voorstraat 76. Aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). De bijeenkomst staat onder leiding van Ard Zandbergen, hoofdredacteur van de lokale omroep RTV Nens.

Lange rijen
Hoe groot de vraag naar betaalbare woningen is, wordt keer op keer zichtbaar als er een inschrijving opent op een plan dat aan die behoefte tegemoet komt. Steevast vormen zich dan lange rijen hoopvol gestemde gegadigden. Met onvermijdelijk telkens ook een groot aantal teleurgestelden tot gevolg. De gemeenteraad vindt dat in een vitale samenleving als de Noordwijkse plek moet zijn voor alle inkomensklassen. Met de bijeenkomst van 24 november a.s. is bedoeld om de dilemma’s en belangen bloot te leggen die hierin een rol spelen, zodat de politiek die kan afwegen en haar verantwoordelijkheid kan nemen.

Woonvisie
Met deze bijeenkomst wil de gemeenteraad als volksvertegenwoordiging een actieve bijdrage leveren aan de actualisatie van de gemeentelijke Woonvisie. Op deze visie baseert de gemeente haar plannen voor woningbouwlocaties. Er zijn inleidingen van professor Marja Elsinga (hoogleraar Volkshuisvesting en Woningmarkt aan de TU Delft), Reno Mol (Noordwijkse Woning Stichting) en Cees Vermeer (directeur van bouwonderneming Dura Vermeer Haarlemmermeer bv). De laatste zal spreken over bouwconcepten voor betaalbare woningen. Ook komen constructies aan de orde, waarmee goedkoop gebouwde koopwoningen ook voor opvolgende kopers goedkoop blijven.

Verder zijn partijen uitgenodigd die bij het onderwerp betrokken zijn, zoals lokale makelaars, hypotheekverstrekkers, projectontwikkelaars en vertegenwoordigers van banken. Daarnaast kunnen juist de persoonlijke ervaringen van woningzoekenden het inzicht in het Noordwijkse woningvraagstuk extra goed invoelbaar maken. Zij zijn dan ook van harte welkom, evenals alle andere belangstellenden. 

Urgent
Op initiatief van de fracties uit de gemeenteraad is deze bijeenkomst georganiseerd. Een van de initiatiefnemers, raadslid Andries de Boer (CDA), noemt het een urgent onderwerp dat leeft in de Noordwijkse samenleving en dus ook in de raad. De Boer: “Onlangs verscheen het rapport over de woningbehoefte in Noordwijk. Daaruit bleek dat de woningprijzen in Noordwijk veel hoger liggen dan elders in Nederland. Als raad laten wij, en met ons hopelijk veel andere belangstellenden, ons graag informeren over de oorzaken hiervan. Wat zijn de knelpunten die oplossingen in de weg staan? En niet in de laatste plaats gaat het ook over de keuzes waarvoor de politiek zich gesteld ziet.”
LAAT ONS actueel blijven!