Moment geduld a.u.b.
INHOUD
ALS PUUR NOORDWIJK ZIJN WE VOOR FUSIE, TENZIJ…
  • 2014 naar nu
  • Haastige spoed
  • Noordwijk solo?
  • Wat is het effect?
  • En nu? Ja, tenzij …
  • Laat je horen!
 Beste lezer

Zoals je wellicht weet...
is er tijdens de raadsvergadering van donderdag 20 april jl. gestemd over een belangrijk onderwerp; wel/geen fusie met Noordwijkerhout. De Noordwijkse gemeenteraad is in meerderheid akkoord gegaan met voortzetting van het traject om tot een fusie te komen met Noordwijkerhout. Maar was PUUR niet vóór zelfstandigheid? Ja, dat klopt. Maar er is nogal wat veranderd sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. We vertellen je graag meer…

2014 naar nu

 
2014: Gemeenteraadsverkiezingen. PUUR Noordwijk zet zich in voor een toekomstbestendig zelfstandig Noordwijk.
 
2015: Hillegom, Lisse en Teylingen kondigen aan dat hun ambtelijke organisaties zullen fuseren per januari 2017. Noordwijk neemt, net als Noordwijkerhout, geen deel aan deze ambtelijke fusie. PUUR vond dat Noordwijk GEEN onderdeel moest uitmaken van een Bollen5gemeenten. Een Bollengemeente waarin de Noordwijkse belangen met slechts 20% vertegenwoordigd zouden zijn, met een grote afstand tussen inwoners en bestuur en waarin de identiteit van de Noordwijker verloren zou gaan. PUUR staat nog steeds 200% achter dat besluit uit 2015.
 
2016: Noordwijk ontvangt een uitnodiging van Noordwijkerhout. Om samen van gedachten te wisselen over een gezamenlijk toekomstbeeld met versterking en voordelen. Naar aanleiding van die uitnodiging heeft organisatieadviesbureau Twynstra Gudde de opdracht gekregen om de mogelijkheden van intensievere samenwerking tussen beide gemeenten te onderzoeken.
 
2017: De ambtelijke fusie van Hillegom, Lisse en Teylingen is gerealiseerd.
 
2017: In april heeft Twynstra Gudde haar onderzoek voltooid en concludeert dat de beste optie voor Noordwijk en Noordwijkerhout een bestuurlijke fusie is; per 1 januari 2019! En over dat voorstel is 20 april jl. gestemd.
 
Haastige spoed
 
We zijn een inwonerspartij en voorstander van een zelfstandig Noordwijk. De vraag ‘wat heeft de Noordwijker hieraan’ is en blijft voor ons dé toetssteen bij al onze activiteiten en in de koers die wij binnen Noordwijk varen. Daarom wilden we de Noordwijkse kiezer zich laten uitspreken over wel/niet fuseren met Noordwijkerhout tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Uit het rapport van Twijnstra Gudde kwam immers geen noodzaak naar voren voor een snel besluit. Maar dat lag bij Noordwijkerhout anders. Als Noordwijk op 20 april niet zou instemmen met een fusietraject, zou Noordwijkerhout genoodzaakt zijn zich aan te sluiten bij de ambtelijk gefuseerde gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen. Voor PUUR Noordwijk werd toen duidelijk dat de nood bij Noordwijkerhout groot is. Het besluit uitstellen tot ná de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 komt voor Noordwijkerhout te laat.
 
Noordwijk solo?
 
Dus sinds kort is bekend dat, bij een Noordwijks ‘NEE’, Noordwijkerhout zich zal aansluiten bij HLT. En dan blijft Noordwijk solo zelfstandig. Geen probleem toch? Zo doet Noordwijk dat al langer in de regio. Maar…dan zal Noordwijk wel te maken krijgen met de gemeenten HLTN (dus met Noordwijkerhout), Katwijk én Leiden. Drie grote gemeenten die de samenwerking met Noordwijk niet snel zullen opzoeken. Ze zijn immers groot genoeg om bijvoorbeeld personeelszaken, automatisering, belastingen, implementatie omgevingswet e.d. in eigen huis te verzorgen. En juist dát zijn terreinen waarop Noordwijk nu samenwerkt met Noordwijkerhout. Een samenwerking die bij niet fuseren mogelijk ophoudt te bestaan, met alle gevolgen van dien.
 
Wat is het effect?
Welk effect heeft het als Noordwijkerhout en Noordwijk niet fuseren? Kan Noordwijk als zelfstandige gemeente zonder samenwerking met Noordwijkerhout het huidige voorzieningenniveau bieden en blijven bieden? En kan dat zonder lastenverzwaring voor de Noordwijker? Met andere woorden; wat kost het de Noordwijker? En wat levert het op als we wel fuseren? Voor ons geldt vooral nieuwe kansen zien en benutten. De kwaliteit van onze energieke samenleving verhogen. Zeg maar onze 7 sterren beter laten stralen. Op het gebied van bouwen en wonen, mooi landschap, rijke natuur, veelzijdige economie en sfeervolle dorpscentra.  
De voor en nadelen verdienen het om te worden onderzocht. Ook wil PUUR meer duidelijkheid over de ‘gelijkwaardigheid’ tussen beide gemeenten. PUUR ziet geen gelijkwaardigheid qua omvang van de organisaties, financiën, voorzieningen en visies. Maar zeker wél gelijkwaardigheid als het gaat om de belangen van de inwoners van beide gemeenten.
 
En nu? Ja, tenzij…
De gemeenteraden van Noordwijk en Noordwijkerhout hebben tijdens de raads-
vergaderingen van 20 april 2017 de eerste formele stap gezet naar een bestuurlijke fusie
tussen de gemeenten per 1 januari 2019. In een raadsvergadering van 6 juli zullen Noordwijk en Noordwijkerhout zich gelijktijdig definitief uitspreken over wel /niet fuseren. PUUR wil voor die tijd o.a. weten hoe de financiële situatie van de nieuwe gemeente eruit gaat zien en of Noordwijkerhout de 7-sterren ambities van Noordwijk ondersteunt. Dus ja voor een fusie, tenzij blijkt dat het belang van Noordwijk en de Noordwijker NIET is gediend met een fusie. Het vastgestelde herindelingsontwerp  wordt voor 8 weken ter inzage gelegd. De procedure om een zienswijze in te dienen loopt van 26 april tot en met 20 juni 2017.
 
Laat je horen!
 
PUUR wil graag weten hoe jij denkt over een gemeentelijke herindeling, een fusie met Noordwijkerhout. Wat zijn je zorgen, aandachtspunten en vragen? Tot en met 20 juni 2017 kunnen reacties gestuurd worden naar het college van Burgemeester en Wethouders van Noordwijk. En tot 5 juli kun je PUUR ook rechtstreeks benaderen: info@puurnoordwijk.nl
 
PUUR blijft nu en in de toekomst dichtbij met OOG & OOR voor alle inwoners! Samen gaan we de uitdaging aan om onze energieke 7-sterren kustplaats nog meer te laten stralen.
 
 
Met PUUR vriendelijke groet,
Taetske Visser-Danser, Carla Versteege, Cock Jue, Arjan van den Akker, Danielle Brink, Dirk Klinkenberg, Joke van der Zanden, Jacques Elvader, Bene Timmer, Gerben van Duin en Hans Bakker
 

 
AFMELDEN NAAR ONZE WEBSITE