Moment geduld a.u.b.
INHOUD
Uit sommige berichten in de krant zou je kunnen denken dat Noordwijk gaat fuseren. Vandaar de titel, want de werkelijkheid is anders. De gemeenteraad heeft niets anders besloten dan het college van BenW een brief te laten schrijven met de vraag of zij willen instemmen met een onderzoek naar een mogelijke meerwaarde van een fusie van de gehele Bollenstreek.

Dit werd besloten nadat een lijvig document opgesteld door onze wethouder van Ast in discussie was gebracht. Hoe bepaal je nu of er meerwaarde in zit? Door een vergelijking te maken met Noordwijk nu, zelfstandig, maar wel samenwerkend met verschillende gemeenten in de regio. Dus niet alleen met Bollengemeenten maar ook met de duin- en kustgemeente Katwijk. Die samenwerking bevalt goed maar kan zeker nog worden geoptimaliseerd en wie weet is dat wel de beste keuze.

Als de andere gemeenteraden instemmen (minimaal 4 van de 5) dan zal het onderzoek worden gedaan door een onafhankelijk bureau. Dat zal de concrete voor- en nadelen op een rijtje zetten. Daarna is het woord weer aan de politiek. Die moet uiteindelijk de weging maken of er een meerwaarde is. Wat is nu een meerwaarde? Dat betekent in elk geval om de inwoner van en de ondernemer in Noordwijk het beste te bieden tegen de laagst mogelijke prijs en dat binnen een vooraf vastgestelde termijn. Dat moet worden waargemaakt via de daartoe meest geschikte weg. Of dat een fusie is valt dus nog te bezien.

Voor PUUR NOORDWIJK geldt volgens de fractie dat zaken als 'identiteit' en de 'afstand buger-bestuur' heel zwaar wegen. Zwaarder dan zaken als 'bestuurlijke drukte'. Dat kan je namelijk ook wel regelen door beter af te stemmen of te plannen.

De eindconclusie van de fractie was dan ook dat we zonder vooringenomenheid instemmen met een onderzoek. Wij de uitkomst daarvan straks (voor de zomer van 2012) zorgvuldig zullen wegen, maar met de toevoeging dat het gebruik van de domeinnaam PUUR BOLLENSTREEK voorlopig nog niet aan de orde zal zijn.

Vanzelfsprekend zullen straks ook de leden opnieuw hun stem kunnen laten horen.

Neem gerust contact op met onze fractie bij vragen en/of opmerkingen!

Hartelijke groet,

Hak van Nes
Fractievoorzitter
AFMELDEN NAAR ONZE WEBSITE