Moment geduld a.u.b.
INHOUD
Hierbij ontvang je een extra Nieuwsflash van de fractie PUUR NOORDWIJK naar aanleiding van de conferentie van de gemeenteraden van Noordwijkerhout, Lisse, Hillegom, Teylingen en Noordwijk van 14 februari 2013.

De fractie van PUUR NOORDWIJK heeft deelgenomen aan de radenconferentie van 14 februari jl. Gedurende deze bijeenkomst werden 101 raadsleden!! (vandaar dat deze bijeenkomst in de volksmond al snel de conferentie van de '101 dalmatiers werd genoemd') verdeeld over vijf beleidsthema’s t.w. Economische Zaken, Openbare Orde en Veiligheid, Infrastructuur, Het Sociale Domein en Ruimtelijke Ordening. In deze workshops werden per beleidsthema specifieke onderwerpen besproken. In elke workshop heeft de fractie van PUUR NOORDWIJK aangegeven dat het naar haar mening ging om een informele bijeenkomst. Een bijeenkomst alleen om met elkaar te bespreken of dit specifieke onderwerpen zijn die het onderzoeken van samenwerken waard zijn. Dat dit de gelegenheid is om met elkaar voornemens uit te spreken, maar niet om bindende afspraken te maken.

Na afloop was de fractie van mening dat de genoemde onderwerpen in de workshops in algemene zin zeker de moeite waard zijn om verder te onderzoeken. De fractie is er van overtuigd dat samenwerken in de streek (inclusief Katwijk) noodzakelijk is en dat deze samenwerkingsverbanden niet exclusief zullen zijn, wel intensief. Het is belangrijk dat er samenwerking komt met die gemeente(n) uit de Duin- en Bollenstreek waarmee Noordwijk op specifieke beleidsterrein(en) gezamenlijk efficiënter en doelmatiger uitvoering kan geven aan haar beleid. Het is nu wat betreft de fractie van PUUR NOORDWIJK aan de raad van Noordwijk om in een openbaar debat besluiten te nemen en het college opdracht te geven in overleg te gaan met de colleges in de Duin- en Bollenstreek om te onderzoeken per beleidsterrein in welke samenstelling van de Duin- en Bollengemeenten het beste samengewerkt kan worden.

Met de algemene slotverklaring (hier te downloaden) heeft PUUR NOORDWIJK niet kunnen instemmen daar hierin uitdrukkelijk sprake was van samenwerkingsafspraken en het opdracht (mandaat) geven aan de stuurgroep (= 1 burgemeester en 1 wethouder per gemeente) om de samenwerkingsafspraken te gaan voorzien van inrichtingsvarianten zoals deze genoemd zijn in het rapport Berenschot. Volgens het rapport Berenschot zijn er vele mogelijke samenwerkingsvormen: “Van zelfstandige gemeenten die niet samenwerken naar lichtere samenwerkingsvormen, tot de meest “zware” variant: fuseren/herindelen”. Daarnaast spreekt de slotverklaring over “De Bollenvijf” en de fractie van PUUR NOORDWIJK vindt dat ook Katwijk bij de mogelijke samenwerkingsverbanden betrokken behoort te worden.

De slotverklaring ging de fractie dan ook te ver. Puur Noordwijk heeft daarom in een openbare stemverklaring (hier te downloaden) aangegeven dat de beleidsterreinen goede uitgangspunten zijn voor samenwerking. Dat afspraken hierover echter alleen gemaakt kunnen worden in de gemeenteraad van Noordwijk in een openbaar debat. En dat de regie op de wijze waarop er uitvoering gegeven wordt aan deze samenwerkingsverbanden in alle zelfstandigheid aan de raad van Noordwijk is.

Op deze manier kunnen we transparant en democratisch bouwen aan de (bestuurlijke) toekomst van Noordwijk.

Met PURE groet,
Taetske T. Visser-Danser
Fractievoorzitter PUUR NOORDWIJK
AFMELDEN NAAR ONZE WEBSITE