Moment geduld a.u.b.
INHOUD
Hierbij ontvang je een extra Nieuwsflash namens de fractie PUUR NOORDWIJK naar aanleiding van de extra raadsvergadering van 4 april. jl.

De gemeenteraad werd in het raadsvoorstel gevraagd in te stemmen met de slotverklaring van raadsledenconferentie van 14 februari jl.. Door instemming wordt de slotverklaring de basis waarop er door de stuurgroep van de vijf Duin- en Bollengemeenten gekeken gaat worden naar passende vormen van samenwerken tussen deze gemeenten.

Het raadsvoorstel werd, voorzien van amendementen ingediend door PUUR NOORDWIJK, CDA en Liberaal Noordwijk/WNW, aangenomen door de gemeenteraad.

De fractie van PUUR NOORDWIJK staat positief tegenover het intensiveren van de samenwerking tussen de Duin- en Bollengemeenten. Hier hoort echter zeer zeker ook de gemeente Katwijk bij. Dit niet alleen gezien de nabijheid van Katwijk, maar ook vanwege de vele succesvolle geld besparende samenwerkingsafspraken die er al bestaan tussen beide gemeenten. Verder is de gemeente Katwijk een fervent tegenstander van samenvoeging van de Duin- en Bollengemeenten en sluit dit geheel aan bij het standpunt van PUUR NOORDWIJK.

Bekend is reeds dat ook Katwijk in haar raad van 4 april jl. heeft aangegeven zich te herkennen in de onderwerpen van samenwerken zoals die zijn voorgesteld in de slotverklaring. En op deze gebieden wil samenwerken met de Duin- en Bollengemeenten. Hierbij wel aantekent dat zij de Bollengemeenten niet als exclusief samenwerkingsgebied ziet, maar ook mogelijke samenwerking voorstaat met gemeenten buiten de Duin- en Bollenstreek. Dit komt sterk overeen met het uitgangspunt van PUUR NOORDWIJK, vandaar dat wij ook opgeroepen hebben om bijvoorbeeld Oegstgeest actief te betrekken.

De fractie van PUUR NOORDWIJK heeft amendementen op het raadsvoorstel ingediend waarbij het ging om het betrekken van Katwijk op verschillende gebieden. Deze werden aangenomen. VVD en PC stemden tegen.

Tevens diende PUUR NOORDWIJK twee amendementen met Liberaal Noordwijk/WNW in waarbij één ging over het behoud van Noordwijkse autonomie bij de verdeling van het Noordwijkse winkelaanbod, bedrijventerreinen en kantoorpanden over de regio. De andere ging over Noordwijkse ruimtelijke ontwikkelingen. Deze had tot doel te voorkomen dat bij een verschil van inzicht over een ruimtelijk gebied tussen de samenwerkende gemeenten, de mening van de gemeente behorende bij het betreffende gebied (bijvoorbeeld Noordwijk), niet van ondergeschikt belang is ten opzichte van het standpunt van de regio. Deze twee amendementen werden helaas niet aangenomen omdat VVD, CDA en de Progressieve Combinatie tegen stemden.

Een motie die het college verzocht om maximale inspanning te leveren om de aangenomen amendementen en moties door de andere gemeenten in de Duin- en Bollenstreek te laten overnemen en deze te verwerken in de Strategische samenwerkingsafspraken werd wel aangenomen. De fractie van de VVD stemde tegen deze motie omdat zij deze overbodig achtte.

Wat betreft de eventuele vorm van samenwerken heeft de fractie van PUUR NOORDWIJK aangegeven voorstander te zijn van een flexibel netwerkmodel.

De te behalen winst zit hem wat PUUR NOORDWIJK betreft in het vergroten van het strategisch vermogen van het ambtenarenapparaat en de regionale lobby- en denk kracht op met name strategisch vlak richting andere overheden. De schaalvergroting, die ook de kwetsbaarheid zal doen afnemen, zal dan ook wat PUUR NOORDWIJK betreft gezocht moeten worden in het strategisch samenwerken op ambtelijk niveau waarbij vooral het sociale domein prioriteit moet krijgen.

De afstand tussen bestuur en burger mag door de samenwerkingsstructuur niet onder druk komen te staan. De betrokkenheid van de inwoners als democratische deelnemers aan de Noordwijkse Politiek blijft voor de fractie van PUUR NOORDWIJK cruciaal. De gemeente Noordwijk moet als herkenbare gemeenschap blijven bestaan.  Om beide doelen te bereiken zal de wijze van samenwerken naar de mening van de fractie van PUUR NOORDWIJK vragen om een samenwerkingsvorm op grond van het netwerkmodel. Dit geeft de mogelijkheid om maatwerk te leveren. Het is een dynamisch model dat per beleidsonderwerp een eigen schaal kent om problemen op te lossen en kansen te benutten. Ambtenaren werken structureel samen op de verschillende beleidsterreinen, al dan niet in een regionale uitvoeringsdienst, om zo de noodzakelijke schaalvergroting te realiseren. De vervolg stap in het gehele proces is nu dat de Stuurgroep (bestaande uit 1 wethouder per gemeente en de burgemeesters) zich gaat buigen over de mogelijke vormen van samenwerken. Door een aangenomen motie, met de stemmen van VVD en de Progressieve Combinatie tegen, hoopt de fractie de Stuurgroep terdege bewust gemaakt te hebben van de voordelen van het netwerkmodel.

Conform het raadsvoorstel zal de stuurgroep een voorstel over mogelijke samenwerkingsvormen ter kennisname aan de raden voorleggen voor a.s. zomer. Vervolgens zal er voor 1 oktober 2013 een besluit in de verschillende gemeenteraden hierover genomen worden.

De fractie hoopt je met deze nieuwsbrief voldoende geïnformeerd te hebben over de stand van zaken zoals die de bestuurlijke toekomst van Noordwijk betreft.

Mocht je vragen hebben schroom niet om contact op te nemen. Dat kan telefonisch of per mail info@puuurnoordwijk.nl of taetske@puurnoordwijk.nl
Met PURE groet,
Taetske T. Visser-Danser
Fractievoorzitter PUUR NOORDWIJK
AFMELDEN NAAR ONZE WEBSITE