Moment geduld a.u.b.
INHOUD
Beste lezer

Hierbij ontvang je de Nieuwsflash van PUUR NOORDWIJK naar aanleiding van de raadsvergadering van 26 juni jl. De laatste bijeenkomst voor het zomerreces.

De Nieuwsflash maakt onderdeel uit van onze maandelijkse communicatie waarin de fractie uitleg geeft van de door haar gevaren politieke koers. Op deze manier houden wij je op de hoogte van wat er speelt in de Noordwijkse politiek.

PUUR NOORDWIJK hecht grote waarde aan de bewonerscultuur. Dat betekent voor de fractie dat het algemeen belang van Noordwijker voorop staat. Bij elk te nemen raadsbesluit stellen wij ons dan ook de vraag “Wat heeft de Noordwijker eraan?”

Het team van PUUR NOORDWIJK dat actief is op het gemeentehuis bestaat uit 8 raadsleden, 3 commissieleden en 2 wethouders. Dagelijks gaan zij vol enthousiasme aan de slag voor Noordwijk en haar inwoners. Met OOG & OOR voor wat er leeft onder de Noordwijkse inwoners. Jouw inbreng is hierbij voor de fractie van groot belang. Blijf ons daarom informeren en ondersteunen. Aarzel niet om ons met vragen, opmerkingen en suggesties voor beleid te benaderen. Dit kan per mail (
voornaam@puurnoordwijk.nl) of via info@puurnoordwijk.nl, via onze website en natuurlijk per telefoon.

Ook zonder specifieke vragen of opmerkingen staat de deur van het gemeentehuis, waar PUUR NOORDWIJK iedere 1e en laatste maandag van de maand om 20.00 uur fractieoverleg heeft, altijd voor je open.


Met PUUR vriendelijke groet,

Taetske T. Visser-Danser
Fractievoorzitter

 

Raad 26 juni 2016

 

Agendapunt 9

De heer H.M. Menalda van Schouwenburg werd geïnstalleerd en beëdigd als commissie lid voor D66. Het totaal aantal commissieleden is hiermee komen te staan op 32.

t.w. CDA – 8, D66 – 5, VVD – 4, Noordwijk Zelfstandig – 4, Lijst Salman Noordwijk – 4, PvdA/Groen Links – 4 en PUUR Noordwijk – 3.

Dit in tegenstelling tot 16! In de vorige raadsperiode.

 

Preventie- en handhavingsplan leeftijdsgrenzen Drank- en Horeca wet.

De verantwoordelijk portefeuillehouder, burgemeester Lokker, had in de commissievergadering toegezegd dat het Preventie- en handhavingsplan leeftijdsgrenzen Drank- en Horeca wet Noordwijks maatwerk zou worden. Om inbreng hiervoor te krijgen uit eerste hand werd op 5 juni jl. een rondetafelbijeenkomst georganiseerd door de gemeenteraad. Hiervoor werden uitgenodigd horeca ondernemers, sportverenigingen, jeugd- en jongerenwerk, de politie. De eindconclusie van deze avond was dat het goed is om een convenant met elkaar op te stellen zodat de spelregels waar een ieder zich aan zal moeten houden voor Noordwijk duidelijk zijn.

Helaas toonde het aan de raad uiteindelijke gepresenteerde plan geheel geen lokaal maatwerk. Het raadsvoorstel werd dan ook door de fracties van PUUR Noordwijk, Lijst Salman Noordwijk, PvdA/GL en D66 geamendeerd. Hetgeen inhoudt dat akkoord is gegaan met het voorliggende preventie en handhavingsplan louter en alleen omdat de gemeente Noordwijk voor 1 juli 2014 een dergelijk plan wettelijk moet hebben. De burgemeester te kennen is gegeven dat de meerderheid van de raad teleurgesteld is dat hij er niet voor heeft gezorgd zoals beloofd te komen met een echt Noordwijks plan. Hij tot de raad van 30 oktober a.s. de gelegenheid krijgt alsnog het plan aan te passen aan de specifieke situatie van Noordwijk. Zodat in de raad van 30 oktober over een op Noordwijk geënt handhavingsplan gesproken kan worden.

 

Raadgevend referendum

De grondlegger van Noordwijk Zelfstandig, de heer Henk Hoogervorst wist in de afgelopen maanden niet genoeg steun te krijgen van de Noordwijkers voor zijn ingediend referendum verzoek. Van de benodigde 500 handtekeningen werden er slecht 205 handtekeningen ter ondersteuning van het referendum gezet.

Daarmee voldeed hij niet aan de referendum verordening en werd het referendum verzoek op grond daarvan door de meerderheid van de raad niet gehonoreerd. Zijn partij Noordwijk Zelfstandig reageerde op geen enkele wijze, met dien verstande dat zij zonder argumenten tegen stemden.

 

Samenwerking Noordwijk – Katwijk

Bij het begin van de raadsvergadering deed het CDA een poging om dit agendapunt van de agenda te halen. Naar hun idee moest het agendapunt eerst nog weer in de commissie besproken worden. Naar de mening van de coalitiepartijen is de samenwerking Noordwijk – Katwijk het afgelopen jaar al vele malen uitvoerig besproken in raad en commissie en moet er nu boter bij de vis. PUUR Noordwijk maakte zich in de vorige raadsperiode al hard voor niet-vrijblijvende, dus gecommitteerde samenwerking. Was hier gedurende de verkiezingen duidelijk over. En is nu dan ook van mening dat het tijd is om duidelijke stappen te zetten. Door niet-vrijblijvend samen te werken blijven beide gemeenten zelfstandig, zelf verantwoordelijk voor de eigen lokale budgetten, zal er geen overdracht van bevoegdheden plaatsvinden. Uit het raadsvoorstel blijkt dat er op verschillende terreinen kosten bespaard kunnen worden en er mogelijk kansen voor beide gemeenten gecreëerd kunnen worden.

Zo zal op korte termijn de samenwerking met Katwijk  geïntensiveerd worden op de taken waarop relatief snel de dienstverlening al kan verbeteren:

  •       Economie, toerisme en marketing

  •       Volkshuisvesting

  •       Sportbedrijf

  •       Beheer en onderhoud sport

  •       Monumenten/erfgoed

  •       Uitvoering subsidieverlening

  •       Registratie en handhaving kinderopvang

  •       Begraafplaatsenadministratie

  •       Administratieve organisatie en interne controle

  •       Verzekeringen

    Voor de fractie van PUUR Noordwijk dan ook alle reden om in te stemmen met dit raadsvoorstel. Tevens diende D66 samen met de coalitiepartners een motie in waarbij zoals ook de coalitiekoers beschrijft aandacht werd gevraagd voor een actieve grondhouding ten aanzien van de overige gemeenten in de Bollenstreek.

     

    Aanleggen van een gastransportleiding in de Hogewegpolder

    Nu duidelijk is dat de Gasunie geen werkzaamheden zal uitvoeren gedurende het broedseizoen van verschillende vogels in de polder kon de raad er mee instemmen dat de omgevingsvergunning nodig voor het mogen aanleggen van de gasleiding wordt vrij gegeven voor inspraak.

     

    Instemmen met de Kader Nota WMO

    De kadernota geeft goed de kaders aan waarbinnen de gemeente het nieuwe WMO beleid vorm moet geven. Daar waar noodzakelijk is de nota aangepast aan de ingekomen inspraakreacties. In de kadernota is opgenomen dat Noordwijk zich het recht voorbehoudt om aanvullend lokaal maatwerk te organiseren.

     

     

     

AFMELDEN NAAR ONZE WEBSITE