HOMEPARTIJTEAMSTANDPUNTENCONTACTNIEUWS  
NieuwsPUUR NieuwsbrievenNieuwsbrief inschrijven

MONDELINGE VRAGEN

De fractie van PUUR Noordwijk heeft een aantal mondelinge vragen gesteld aan het college, de vragen en bijbehorende antwoorden leest u hieronder.
 
Vraag Antwoord
Puur Noordwijk Portefeuillehouder: Burgemeester Rijpstra
Afdeling:
Ligplaatsenbeleid
 
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 15 juli 2014, na het doorlopen van de door de gemeenteraad vastgestelde inspraakprocedure, de beleidsnota ‘Ligplaatsen pleziervaartuigen’ vastgesteld.  Op 30 oktober 2014 is in de gemeenteraad echter een motie aangenomen waarin de raad het college opdraagt om een passende oplossing te zoeken voor de boten die al vele jaren in de Schie liggen en op grond van het thans vastgestelde ligplaatsenbeleid uit de Schie zouden moeten verdwijnen.  Ook de gehele procedure rondom het nieuwe ligplaatsenbeleid was niet geheel netjes verlopen.
Gezien het nieuwe zomerseizoen dat voor de deur staat willen wij graag meer duidelijkheid rondom het ligplaatsenbeleid.
 
  1. Is er inmiddels opnieuw gekeken naar de procedure rondom het vast te stellen ligplaatsenbeleid?
  2. Is er contact geweest met Rederij van der Hulst?
  3. Komt Rederij van der Hulst terug naar Noordwijk?
  4. Op welke termijn denkt de burgemeester met een aangepast ligplaatsenbeleid te komen?
  5. Blijven de bewoners die zich in 2014 hebben aangemeld voor een ligplaats nog steeds hiervoor in aanmerking komen of moeten zij zich t.z.t. opnieuw aanmelden voor de loting?
 
 
1.De totstandkomingsprocedure van het ligplaatsenbeleid is correct en zeer zorgvuldig verlopen conform de Inspraakverordening. Daarenboven zijn ook alle ons bekende booteigenaren en aanvragers om vergunning (alsmede de raad) persoonlijk van het beleidsvoornemen op de hoogte gesteld en daarbij in de gelegenheid gesteld zienswijze hieromtrent te geven. De benodigde beleidswijziging i.v.m. de ingediende motie van 30 oktober 2014 zal wederom op dezelfde wijze tot stand komen.
2.              De burgemeester heeft met de heer en mevrouw Van Hulst gesproken en ook ambtelijk hebben in de afgelopen maanden enkele gesprekken, zowel telefonisch als persoonlijk met de familie Van Hulst plaatsgevonden.
3.              Rederij Van Hulst heeft aangegeven in Noordwijk te willen blijven maar wel in een andere vorm dan in het verleden. De rederij wil sloepen gaan verhuren op de locatie waar voorheen de rondvaartboot lag afgemeerd. Tevens zal de rederij Noordwijk met een rondvaartboot blijven aandoen.
4.              Het concept van het gewijzigde ligplaatsenbeleid is gereed voor besluitvorming en zal zoals het er nu naar uitziet 14 april 2015 in het college worden vastgesteld.
5.              Aan het verloten van resterende ligplaatsen onder degene die in 2014 een aanvraag hebben ingediend zoals in eerste instantie ter uitvoering van de beleidsregels 2014 de bedoeling was, wordt niet toegekomen omdat met het innemen van ligplaatsen door de boten die ingevolge de motie van de raad een plaats in De Schie moesten krijgen, geen ligplaatsen meer resteren. De booteigenaren worden hiervan in het kader van de inspraakprocedure m.b.t. het gewijzigde ligplaatsenbeleid persoonlijk op de hoogte gebracht. Van de annulering van de loting en de reden daarvan zijn de betrokkenen persoonlijk op de hoogte gebracht per telefoon of per e-mail. In de tussengelegen periode is contact geweest met verschillende betrokkenen over de voortgang van het ligplaatsenbeleid op het moment dat betrokkenen met de gemeente hierover contact zochten. Ook heeft team Communicatie in de tussengelegen periode via de sociale media bericht over de stand van zaken m.b.t. het ligplaatsenbeleid en de verdere uitvoering daarvan.
 
 
Puur Noordwijk
 
Portefeuillehouder: Wethouder Bakker
Afdeling:
BOUWTERREIN TAMARIJNSLAANTJE
 
Al sinds enige jaren ligt er aan het Tamarijnslaantje een onbebouwd terrein.  Echter sinds meer dan 6 maanden is het terrein in gebruik als bouwopslag. Er liggen veel bouwmaterialen en er zijn twee enorme hopen zand, die niet afgedekt zijn wat tot gevolg heeft dat er bij een stevige wind, en dat gebeurt nogal vaak in Noordwijk, de hele buurt wordt gezandstraald. 
Het terrein is inmiddels mede door de twee hoge zandbergen een zeer gevaarlijke speelplaats geworden voor een aantal buurtkinderen.
En niet alleen kinderen, maar ook volwassenen lopen met bouwmaterialen door de wijk.  Het terrein is wel afgesloten door hekken maar blijkbaar niet goed genoeg.
 
PUUR Noordwijk heeft de volgende vragen aan de wethouder:
 
  1. Is bij u bekend dat dit terrein inmiddels al opslagplaats in gebruik is van bouwmaterialen?
  2. Zo ja, heeft u enig inzicht van wie die bouwmaterialen en het zand zijn?
  3. Wanneer deze materialen weggehaald zullen worden?
  4. Heeft u een inzicht in de termijn wanneer er op dit terrein daadwerkelijk gebouwd gaat worden?
 
 
1. Ja, dat is bekend. Gedurende het woonrijp maken van delen van de Schiestraat, rondom SJC en de Hagen is en wordt het terrein gebruikt als tijdelijke opslag. Om die reden is het terrein door de gemeente ook afgezet met deugdelijke hekken alhoewel dat zeker geen 100% garantie biedt dat bijvoorbeeld ‘avontuurlijke’ kinderen het terrein toch weten te bereiken. Vandaag is het hekwerk rondom het depot gecontroleerd. Er waren een aantal klembeugels verwijderd, waardoor de hekken konden worden opgetild. Er zijn op 2 plaatsen borden waarop staat dat het niet toegestaan is het terrein te betreden. Er is met de buitendienst contact geweest en deze hebben aangegeven dat de hekken vandaag weer verbonden zullen worden. Daarnaast zal wekelijks een controle plaatsvinden op de hekken.
2. Ja, ook dat is bekend. De materialen en de grond zijn in eigendom van de gemeente. Op dit moment bevinden zich op het terrein van de Voorhof in Boechorst een tweetal bergen. Het betreft ca. 3.000m3 grond en ca. 400m3 zand. Deze zijn afkomstig uit Boechorst. Het gedeelte Schiestraat en de aanleg van de restfase rondom SJC waar tot vorige week nog aan is gewerkt.
3. Voordat de grond/zand een nieuwe bestemming kan krijgen moest eerst de milieukundige kwaliteit bepaald worden. Dat is gebruikelijk. Alvorens het te laten bemonsteren heeft de gemeente eerst het puin er uit laten “zeven” omdat het anders zeker niet “schoon” zou zijn. Dat zeven en bemonsteren is inmiddels gebeurd. Gezocht is naar een zo efficiënt en dus zo goedkoop mogelijke herbestemming voor de grond (dus juist niet storten bij een grondverwerkend bedrijf). Een mogelijke oplossing hiervoor kan het zwembadproject zijn. Echter hiervoor is wel toestemming nodig van de ODWH. Op dit moment vindt hierover nog overleg plaats. De verwachting is dat hierover volgende week uitsluitsel komt. Bij een positieve reactie van de ODWH zal binnen drie weken gestart kunnen worden met het daadwerkelijk transport naar het voormalige zwembadterrein. Voor zowel het Boechorstproject als het zwembadproject zou het zeer kostenbesparend zijn als deze optie daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Anders rest niets anders dan de grond af te laten voeren.
4. Neen. Alhoewel de ontwikkelaar al enige tijd geleden een opzet heeft uitgewerkt voor een alternatief plan met grondgebonden woningen ipv de vergunde appartementen, heeft dat (nog) niet geleid tot een aangepaste definitieve vergunningaanvraag met de daarbij behorende wijziging van het bestemmingsplan.
5. Bewoners en wijkvereniging zullen worden geïnformeerd op tweeërlei wijze: a). Zij worden nadrukkelijk gewezen op het feit dat de bergen zand niet bedoeld zijn om in te spelen. De gemeente verwacht dat ouders in dat opzicht ook “meedenken” en hun verantwoording in deze nemen.; b) zij zullen worden geïnformeerd zodra er meer duidelijk is over het daadwerkelijk verwijderen van bovenstaande zaken
 
 
 
 
Puur Noordwijk Portefeuillehouder: Wethouder Barnhoorn
Afdeling:
Voortgang Citymanager
 
Namens onze fractie was Cock Jue vorige week maandag op de bijeenkomst expeditie shoppen en daar werd hem meerdere malen de vraag gesteld wanneer de citymanager aan de slag kan gaan, kan de wethouder ons de status vertellen en mededelen  per welke datum dit eventueel gaat gebeuren.
 
 
Mede door de drie bijeenkomsten in het kader van Expeditie Shoppen zijn er in de recente periode belangrijke initiatieven en ontwikkelingen binnen de Noordwijkse detailhandel op gang gebracht. Men is het er over eens dat voor een vitale en sterke Noordwijkse detailhandel samenwerking nodig is.
Maar het is ook duidelijk geworden dat het speelveld binnen deze sector op dit moment is versplinterd, de Noordwijkse Ondernemersvereniging (NOV) en winkeliers hebben bijvoorbeeld gisteren nog een overleg gehad over verandering van de organisatiestructuur van de detailhandel in Noordwijk. Het is uiteindelijk de bedoeling dat een samenwerkings- verband (gemeente, ondernemers/winkeliers en vastgoedeigenaren) de ‘vitaliteitsmanager winkelgebieden’ aanstuurt (vitaliteitsmanager winkelgebieden is de werknaam voor de citymanager). Op dit moment wordt dan ook hard gewerkt aan de uitwerking, de organisatiestructuur en uitvoering.
Maar, over de financiering van het winkelgebied management is met de NOV nader overleg gevoerd omdat, door het nog ontbreken van het ondernemersfonds, de (voor)financiering vooralsnog een zaak van de gemeente is.
Om de huidige dynamiek vast te houden man van de gemeente worden verwacht dat zij een voortrekkersrol vervult. De gemeente draagt om deze reden zorg voor de voorfinanciering en stelt op (zeer) korte termijn een kwartiermaker aan. Deze kwartiermaker krijgt de opdracht om de organisatiestructuur voor het winkelgebied management op te zetten, aan de slag te gaan met projecten uit expeditie shoppen en draagt zorg voor de juiste profilering en doelstellingen voor de uiteindelijke Vitaliteitsmanager winkelgebieden. 
Het is belangrijk om de doelstellingen van het de vitaliteitsmanager winkelgebieden duidelijk en meetbaar te formuleren en te communiceren, zodat er bij de partners geen verkeerde verwachtingen van het vitaliteitsmanagement ontstaan. Want deze persoon is immers géén wondermiddel, maar speelt een belangrijke rol in het gehele proces van samenwerking en uitvoering binnen de Noordwijkse detailhandel.
Gezien de huidige ontwikkelingen en dynamiek binnen de sector verwacht ik in mei 2015 een voorstel aan uw raad te kunnen presenteren. 
 
 
 
 
 
 
Puur Noordwijk
 
Portefeuillehouder: Wethouder Barnhoorn
Afdeling:
Windmolens in t zicht op zee
wij zeggen nee!


Wij maken ons, net als heel veel Noordwijkers ernstig ongerust over de plannen van minister Kamp voor het realiseren van diverse windmolenparken voor onze kust.

Wij zijn in principe niet tegen windmolenparken, maar wel tegen de afstand van plaatsing, zoals nu dreigt te gebeuren.

Wij willen daarom graag een update van onze wethouder over de status met betrekking tot wat de stuurgroep tot nu toe bereikt heeft en welke ontwikkelingen er de komende weken te verwachten zijn.
 
 
In de afgelopen anderhalf jaar hebben de opeenvolgende portefeuillehouders de raad op de hoogte gehouden van de vele activiteiten van zowel de betrokken ministeries EZ en I&M, de uitvoeringsorganisatie Rijkswaterstaat als de acties van de stuurgroep namens het Platform Maritieme Windmolenparken. Een korte terugblik op de meest recente en belangrijkste onderdelen.
De minister heeft ca. 1,5 jaar geleden besloten onderzoek te doen naar 5 windturbinegebieden voor de kust van Zeeland, Noord en Zuid Holland alsmede de Waddeneilanden. De parken waren gepland op een afstand van 3 zeemijl (ca. 5 km) uit de kust. Mede naar aanleiding van de acties van het platform (o.a. media aandacht, bezoek 2e Kamerleden en eigen onderzoek naar alternatieven etc.) is het aantal parken beperkt tot 3 en de afstand vergoot tot 10 i.p.v. 3 zeemijl. Desondanks heeft dit standpunt, dat eind vorig jaar bekend werd gemaakt, nog steeds een grote aantoonbare impact op de beleving van de kust (vrije horizon) en op de lokale kusteconomieën (bestedingen, investeringen en werkgelegenheid).  
De stuurgroep heeft daarnaast ook onderzoek laten uitvoeren naar een alternatief, die werd gevonden in IJmuiden Ver. Een locatie waarin de opgave vanuit het Energieakkoord kan worden gerealiseerd en waarmee tegelijkertijd de kustbeleving en economie niet wordt belast. Minister Kamp heeft de ruimte geboden om hier financieel onderzoek naar te doen. Die handschoen heeft de stuurgroep opgepakt. Op dit moment wordt er gewerkt aan een rapport voor de minister en de Kamerleden. Daarnaast heeft de lobby zeer recent geleid tot een motie waarin de minister expliciet wordt gevraagd de gevolgen voor de kustplaatsen te onderzoeken en de resultaten met de kamer te delen. Hieruit mogen we concluderen dat het belang van de kustplaatsen thans ook wordt onderkend.
Over de visualisatie van de windturbineparken en de annulering* van het tonen aan de gemeenteraden van Katwijk, Noordwijk en Zandvoort bent u op de hoogte gesteld. Inmiddels wordt gewerkt aan een eigen visualisatie op basis van de beschikbare gegevens van het Rijk. Deze zal worden getoond op 28 april in het raadhuis van Katwijk. De afspraak is al geagendeerd via de betrokken griffies. Een aparte uitnodiging voor de raden volgt op korte termijn. 
Wij verwachten dat met name de visualisatie een belangrijke bijdrage zal leveren aan het verhaal dat de kustplaatsen aan het publiek en politiek willen vertellen en er daardoor nog meer draagvlak zal ontstaan voor het alternatief IJmuiden Ver.
 Tot slot de aandacht voor een belangrijke en vaak herhaalde notie. Het platform verzet zich nadrukkelijk niet tegen windenergie en/of duurzaamheid, maar agendeert nadrukkelijk een reëel alternatief dat recht doet aan de vele en grote belangen die spelen bij dit voor Nederland en de kustregio belangrijke dossier.
 
 
Laat ons je informeren