HOMEPARTIJTEAMSTANDPUNTENCONTACTNIEUWS  
NieuwsPUUR NieuwsbrievenNieuwsbrief inschrijven

GEMEENTEBEGROTING 2018: UNANIEM AANGENOMEN / INBRENG VAN PUUR NOORDWIJK

PUUR Algemene Beschouwingen tijdens Begrotingsraad 2 november jl.
Taetske Visser-Danser: ‘Voor PUUR Noordwijk is de recente vaststelling van de Omgevingsvisie het sein om met elkaar - inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen - aan de slag te gaan met onze energieke 7-sterren kustplaats. We kiezen voor vooruitgang en zien de kansen van de nieuwe fusiegemeente Noordwijk. Een evenwichtige samenleving waar ‘mooi leven’ voor alle inwoners centraal staat. Onze thema’s zijn: zorgen voor elkaar, wonen voor jong en oud, werken aan werk, oog voor omgevingskwaliteit, betere bereikbaarheid en bovenal duurzaamheid  …lees meer
 
Wat heeft de Noordwijker aan de Begroting 2018?
Niet voor niets is de gemeentebegroting op 2 november jl. unaniem door alle partijen aangenomen. De begroting laat zien dat Noordwijk financieel gezond is. Wederom sluit de meerjarenbegroting met een positief resultaat en is deze meerjarig sluitend. Nog steeds zijn er voldoende reserves in het weerstandsvermogen om mogelijke financiële risico’s van het grondbedrijf en mogelijke incidentele uitnamen uit de algemene reserves te dekken. Met dat positieve saldo – met dank aan onze PUUR wethouder financiën Gerben van Duin- én de ruime reserves gaan we als gemeente ook het komende jaar mooie plannen realiseren.
 
PUUR toelichting tijdens de jaarlijkse begrotingsbespreking van 2 november 2017
(Hieronder volgt de tekst van fractievoorzitter Taetske Visser-Danser)
 
Voorzitter,
 
Loesje: ‘Waarom moeilijk doen, als het samen kan’
 
Oktober 2018 zal de begroting voor de nieuwe gemeente Noordwijk worden vastgesteld. Een nieuwe gemeente, bestaande uit de vier kernen: Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. Wij vieren samen voorzitter. Voor PUUR is die fusiegemeente in wording een welbewuste en doordachte keuze waar we ons goed bij voelen: Noordwijk wordt sterker en zelfstandiger. Met een dorp waar àlle inwoners zich thuis voelen, waar het goed ondernemen is én waar de gemeente zich opstelt als bondgenoot. Een dorp waar men elkaar vertrouwt, met elkaar in gesprek gaat en er voor elkaar is. Een dorp dat energie uitstraalt en in beweging is. Kortom een dorp waar het ‘mooi leven’ is.
 
De komst van de nieuwe gemeente betekent echter niet voorzitter dat we het komende jaar op onze handen moeten gaan zitten en afwachten. Nee voorzitter, voor PUUR Noordwijk is duidelijk: nietsdoen is geen optie! Stilstand is achteruitgang. Wij denken aan nu èn aan de toekomst van volgende generaties. Met evenwichtige initiatieven, passend bij de maat en schaal van Noordwijk. Want ons dorp is van ons allemaal.
 
We zijn financieel gezond. Wederom sluit de meerjarenbegroting met een positief resultaat en meerjarig sluitend. Nog steeds zijn er voldoende reserves in het weerstandsvermogen om mogelijke financiële risico’s van het grondbedrijf en incidentele uitnamen uit de algemene reserves te dekken. Met dat positieve saldo - met dank aan de afdeling Financiën onder leiding van Sven Frijling en wethouder Van Duin-én de ruime reserves gaan we als gemeente ook het komende jaar mooie plannen realiseren.
 
Loesje: ‘Leg de lat zo hoog, dat je net niet zeker weet of je erbij kunt…
 
Dus wees ambitieus. Daarom is PUUR blij met de kracht van de Omgevingsvisie Noordwijk 2030. In een intensief en zorgvuldig uitgevoerd participatie en co-creatie proces zijn de Noordwijkse karakteristieken en ambities benoemd en vertaald in Zeven Sterren. Zeven Sterren waarmee we onze energieke kustplaats verder brengen, op basis van initiatieven en ideeën van inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gemeente. Samen optrekken en resultaten boeken. Wij vinden het zeer positief  dat Noordwijkerhout de uitgangspunten van de Omgevingsvisie onderschrijft. Samen op weg naar een gezamenlijke Omgevingsvisie voor een kansrijk en glansrijk Noordwijk 2019.
 
De energieke samenleving is een van de zeven sterren die het afgelopen jaar extra heeft gestraald, onder meer door de vele bruisende evenementen en het ontstaan van Welzijn Noordwijk. Reuring, Sportief naar Werk en Friends United mogen we hier zeker niet vergeten. Groeiende succesvolle organisaties met een samenbrengend én sportief karakter.  Van een heel andere orde is de kinderboerderij ’t Schaapsherdertje, een fantastisch project volledig gerealiseerd door vrijwilligers.
Dat het niet allemáal hosanna is blijkt uit financiële tekorten bij Jeugdzorg en de vraag naar extra arbeidskrachten in de zorg. Dat verdient absoluut onze aandacht. PvdA/GL dient samen met PUUR een motie in om een wijkverpleegkundige toe te voegen aan het Sociaal Wijkteam.
Het is belangrijk voorzitter dat álle inwoners van Noordwijk worden bereikt. In lijn met onze motie ingediend op 2 november 2016 ‘…te komen tot creatief maatwerk rond de (sociale) informatievoorziening aan alle Noordwijkers’,  wijzen wij het college nogmaals op de noodzaak van een papieren informatiedrager en horen wij graag van de wethouder wanneer zij denkt aan deze motie uitvoering te geven.
 
Bij een levenslustig dorp horen geweldige sportmogelijkheden en moderne culturele voorzieningen. In 2018 staan beiden in de schijnwerpers. We kijken naar mogelijkheden om het Museum Noordwijk uit te breiden en het SJC nieuwbouwplan zal meer gestalte krijgen. Cultuur heeft haar licht laten stralen over de Zeven Sterren in een tweetal goed bezochte en gewaardeerde cultuurconferenties in de Muze. Het resultaat kan na vaststelling als beleid worden toegevoegd aan de Omgevingsvisie.
 
Noordwijk heeft haar titel European City of Sport dit jaar op alle fronten eer aangedaan, en het sportieve karakter blijft zeker doorklinken. Door sportmarketing bij Noordwijk Marketing te beleggen kan Noordwijk nationaal en internationaal de vruchten blijven plukken. Zo zal bijvoorbeeld in 2019 een Europees tafeltennistoernooi in Noordwijk plaatsvinden waarin de beste Europese jeugdspelers tegen elkaar strijden voor de Europese ranglijst kwalificatie.
 
Duurzaamheid loopt als een groene draad door onze Omgevingsvisie. Alle voornemens en ontwikkelingen toetsen we aan die duurzaamheidsambities, zoals een nieuw te bouwen aardgasloze wijk op de locatie Bronsgeest. PUUR vindt bovendien dat bij een toekomstig gemeentehuis -op welke locatie dan ook- uitgegaan moet worden van ‘energie neutraal’. Zoals in de afgelopen raadsvergadering aangekondigd dienen wij hiervoor samen met PvdA/GL en D66 een motie in.
 
Noordwijk is een gewilde plaats om te wonen. We willen groeien, en de ster aantrekkelijke leefomgeving sterker laten stralen. Tot 2030 bouwen we daarom 200 woningen per jaar. Met specifieke aandacht voor starters, senioren en mensen met een beperking. We zijn blij dat het afgelopen jaar er - voor het eerst in jaren- weer bouwkranen in Noordwijk verrezen. De eerste huizen van projecten aan de Losplaatskade, de Losplaatsweg en Landgoed Sancta Maria zijn inmiddels opgeleverd en binnenkort worden de eerste bewoners verwelkomd aan de Huis ter Duin Straat. Ook projecten als Lekker, Branding, Opduin, Zeezicht en Alexander komen van de grond.
 
In 2018 blijven we volop bouwen in Noordwijk. In Offem Zuid,  Duineveld en Voorhof in de Boechorst worden de gronden bouwrijp gemaakt en zullen de contouren van een wijk snel zichtbaar zijn. Daarnaast werpt de samenwerking met de Noordwijkse woningstichting zijn vruchten af: er komen sociale huurwoningen op het Rederijkersplein en het Northgo-terrein en  worden mogelijkheden verkend voor de locatie Wantveld.
De eerste ideeën voor de ontwikkeling van de wijk Bronsgeest zijn gepresenteerd. Plannen die tegemoet komen aan wensen en behoeften van een energieke samenleving, voor jong en oud. Wat PUUR betreft versnellen we het ontwikkelingsproces voor deze locatie zodat we onze bouwambities van 200 woningen per jaar zeker halen.
 
Met veel interesse volgt PUUR de ontwikkelstrategie Noordwijk aan Zee; de integrale invulling die in 2016 in samenspraak met eigenaren, ontwikkelaars en inwoners is ingezet. Dat heeft in 2017 geresulteerd in eerste concepten voor de Kon. Wilhelminaboulevard, Vuurtorenplein, Palaceplein, Maarten Kruijtstraat en Jan Kroonsplein. Cruciaal voor PUUR is de versterking van de omgevingskwaliteit. Het motto dat hier goed bij past is ‘verduinen’; het creëren van de beleving van strand, zee en duin in en rond de bebouwing van Noordwijk aan Zee.
 
Een belangrijke randvoorwaarde voor het succes is een structurele oplossing voor het tekort aan parkeerplaatsen in heel Noordwijk aan Zee. PUUR kijkt reikhalzend uit naar begin 2018, voor de resultaten van de haalbaarheidsanalyse voor parkeren. Daarmee kunnen we de ster uitstekende bereikbaarheid meer glans geven.
 
De gemeente Noordwijk staat in de jaarlijkse ranglijst van Economische Toplocaties van Elsevier Weekblad op nummer 43, daar waar we in voorgaande jaren rond plek 300 schommelden. Een top 50 positie binnen Nederland! Een ruim hogere score dan omliggende gemeenten. Een positie waar we met onze ster Veelzijdige Economie en Toerisme trots op mogen zijn. Waarbij PUUR wel vindt dat we -met ons potentieel- volgend jaar zeker hoger moeten eindigen.
 
Een belangrijke rol in onze Noordwijkse economie speelt de locatie van ESA/Estec; de grootste ruimtevaartvestiging in Europa. Niet voor niets vindt PUUR dat de ruimtevaartindustrie gekoesterd moet worden. Net als de andere economische pijlers; zorg, toerisme en straks - met Noordwijkerhout samen- de bollensector. Met in 2016 het thema 150 jaar badplaats en in 2017 Sport staat 2018 in het teken van Space; een uitstekende keuze van het college.
 
PUUR steunt de visie dat het takenpakket van Noordwijk Marketing breder wordt en vindt het een prima ontwikkeling dat Noordwijk internationaal op de kaart wordt gezet, door sportieve en culturele evenementen. Wel vinden wij het teleurstellend dat Noordwijk Marketing financieel moet worden gevoed door verschillende clusters uit het Ondernemersfonds. Individuele belanghebbenden zijn financieel afgehaakt met het argument dat zij reeds via de OZB bijdragen aan het Ondernemersfonds c.q. Noordwijk Marketing. Wat PUUR betreft zeker een punt van aandacht.
 
Loesje: ‘Als je niet meespeelt, ben je nooit aan zet’
 
De relatie tussen ondernemers in Noordwijk vinden wij een punt van zorg. De onlangs vastgestelde Omgevingsvisie geeft veel houvast. Voorwaarde is wel dat ondernemend Noordwijk de verbinding zoekt met elkaar en met de gemeente. Samen optrekken, samen concepten ontwikkelen, samen zorgdragen voor omgevingskwaliteit, elkaar vertrouwen en elkaar wat gunnen. Geven en nemen. En dat gaat niet vanzelf. D66 zal samen met PUUR een motie indienen waarin de partijen het college vragen om met concrete voorstellen te komen met betrekking tot de ontwikkelplannen voor Noordwijk Binnen.
 
De Economische agenda Duin- & Bollenstreek zal indien zij door de raad wordt vastgesteld een boost moeten geven aan de economische ontwikkeling van de regio. Er is veel geld mee gemoeid en PUUR staat hier kritisch tegenover. Onderdeel van de Economische agenda is Wellness and Wellbeing. Graag hoort PUUR van het college of er voortgang geboekt wordt bij het verkrijgen van de Bad-status voor Noordwijk, wat zij denkt dat dit Noordwijk gaat opleveren én hoe deze mogelijke status zich verhoudt tot de Zeven Sterren .
 
Wat PUUR betreft ligt de focus voor dynamische economische, toeristische samenwerking met name richting Katwijk, Leiden, de 071 gemeenten. Zij vraagt het college hier dan ook krachtig op in te zetten, waarbij we de bollengemeenten zeker niet uit het oog verliezen.
 
Voorzitter,  alle inwoners moeten kunnen vertrouwen op integer, goed democratisch functionerend bestuur. Zonder directe of indirecte belangenverstrengeling en/of eigenbelang. Het is goed dat de raad recentelijk gesproken heeft over het hanteren en uitleggen van integriteitsregels. PUUR hoort graag van het college wanneer zij denkt met nieuw beleid te komen en wanneer het openbare verslag over het huidige integriteitsbeleid en bijbehorende bevindingen aan de raad worden aangeboden.
 
Samenvattend; deze laatste begroting voor de huidige gemeente Noordwijk biedt een solide basis waarop de nieuwe vooruitstrevende gemeente Noordwijk 2019 gebouwd kan worden. Op dit moment wordt er door verschillende werkgroepen nagedacht over de invulling van deze gemeente. Wat betreft PUUR wordt het een ambitieuze gemeente met oog, oor  èn aandacht. Met horen, zien én bereiken. Waarbij de rol van de lokale overheid verandert voorzitter. Maatschappelijk is er een verschuiving gaande, met steeds meer ruimte voor initiatieven uit de samenleving. Waarbij inwoners zich inzetten voor de publieke zaak en de overheid zich steeds meer terugtrekt. Met nieuwe netwerkwerkstructuren om plannen te voeden en realiseren. De opstelling van Noordwijk is daarbij constructief.  Sommige gemeenten zetten speciale ambtenaren in om burgerinitiatieven op te sporen en die te begeleiden door het -soms weerbarstige- gemeentelijk apparaat. In lijn met de Omgevingsvisie moet Noordwijk ook vorm geven aan een uitnodigend bestuur, met dito medewerkers. Vrije, bevlogen teamplayers, die een neus hebben voor kansen en mogelijkheden. ‘Scharrelambtenaren’ heeft de VNG ze gedoopt. PUUR ziet zeker de meerwaarde van een ‘scharrelambtenaar’ of liever gezegd ‘scharrelmakelaar’ en vraagt het college welke mogelijkheden zij hiervoor ziet. En om te voorkomen voorzitter dat er bij voorbaat een hashtag metoo volgt; de scharrelmakelaar maakt verbinding en scharrelt briljante ideeën bij elkaar. Het gaat niet om losse ‘scharrels’.
 
Graag sluit ik dit betoog in deze veranderende situatie, met een nieuw Noordwijk op komst, af met de wijze woorden van Loesje:
 
In tijden van verandering, houd het hoofd koel, en het hart warm.’
 
 
Laat ons je informeren